2018-03-18 16:34:33

DRAGAN VISKOVIĆ PREDSTAVIO SUVREMENE TRENDOVE U GASTRONOMIJI NAŠIM KUHARICAMA I KUHARIMA

Dana 15.03.2018, na poziv stručnog učitelja kuharstva Nikole Cossuttia, naš poznati šef kuhinje Dragan Visković održao je radionicu u kabinetu kuharstva Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica na temu – suvremeni trendovi u gastronomiji u pripremanju jela. Šef Dragan Visković je učenicima 3b razreda usmjerenje kuhar prikazao vještine pripremanja namirnica tehnikom sous vide-a iliti dugotrajno gotovljenje namirnice u vakuum vrećicama na niskim temperaturama (od 55 do 85 stupnjeva Celzijevih) u trajanju od 10 pa do 250 minuta, što ovisi o vrsti i veličini namirnice.

Tako pripremljena namirnica se na kraju samo kratko prigotovi na tavi da dobije boju te se poslužuje. Učenici su imali prilike vidjeti i tehniku dimljenje namirnice pod čašom, koja je danas vrlo česta u visokoj gastronomiji. Sva pripremljena jela šef Visković je prezentirao na suvremen minimalistički način što je kod učenika izazvalo veliki interes. Kao što svaki menu završava sa desertni jelom, tako je i naša radionica završila pripremom pohane štrudle od jabuka što je još jedna delicija šefa Viskovića u njegovoj širokoj ponudi jela. Sva jela učenici su imali priliku slikati i probati sljedećim redom:

Rosbief sous vide s umakom od aceta balsamica, maslinovog ulja, soka od gorkih naranči, meda i mediteranskih začina Punjeni file od lubena na ječmotu s blitvom i salsom Sous vide janjećim kotletima Pureća rolada s mlincima Dimljeni carpaccio od tune i grdobine  Pohane štrudle od jabuka sa kremom od vanilije.

 

    


Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica